Gro Rapstad, geboren en getogen in Oslo, woont al tien jaar in Nederland.

Na het afronden van haar opleiding aan het Conservatorium Oslo (piano, koordirectie, musicologie en meer) in de jaren tachtig van de vorige eeuw, accepteerde ze in 1985 een baan als docent op het muziekgymnasium in het stadje Mosjøn, nabij de poolcirkel. Ze gaf er les in pianospelen, dirigeren, componeren en hield zich bezig met alles wat te maken had met het vak muziek.
Na achttien jaar zakte ze van het hoge noorden af naar het dorpje Olden (boven Bergen) aan de westkust van Noorwegen. Ze werkte er als docent, zowel voor particulieren als op de muziekschool, en dirigeerde twee koren en een brassband.
In Olden stond ook het zomerhuis van William Singer, uit wiens nalatenschap het Singermuseum in Laren is ontstaan. Gro werkte in dat zomerhuis als ‘manusje van alles’ en daar ontstond de kiem die haar vier jaar later in Nederland zou brengen.

Ze begon in 2008 als dirigent van het Hilversumse vrouwenkoor La Muse s’Amuse. Later kwam daar Belle Fleur bij, een driestemmig koor van dames boven de zeventig in Naarden.

En dan nu het Scandinavisch Koor. In Noorwegen werkte Gro alleen met gemengde koren. Die draad pakt ze nu met veel plezier weer op. Mannenstemmen vergroten de mogelijkheden van het repertoire, vindt Gro, en het Scandinavisch repertoire kent Gro natuurlijk als geen ander.

Arild Rohde was tot mei 2018 de dirigent van het Scandinavisch Koor. Arild besloot  terug te keren naar zijn geboorteland Noorwegen.Het concert op 21 april – met titel ‘” Liefde in het hoge Noorden” was het afscheidsconcert.We kijken terug op een aantal goede en inspirerende jaren.   wp6c5a24c3_06

Arild Rohde (1984) komt uit Oslo, in Noorwegen. Hij studeerde musicologie aan de universiteit van Oslo, waar hij zijn master in 2011 behaalde. Tijdens zijn studies kreeg hij vioolles van Sigurd Imsen, zangles van Njål Sparbo en koordirectie van Tone Bianca Dahl. Daarnaast was hij assistent-dirigent bij het Jeugdkoor van de kathedraal van Oslo en bij het Noorse Nationale Jeugdkoor. In mei 2015 behaalde  Arild zijn bachelor koordirectie  bij Jos Vermunt aan het Conservatorium van Amsterdam.

Arild Rohde was de opvolger van Tom Doude van Troostwijk, die op 30 mei 2015, na 13 jaar leiding gegeven te hebben, afscheid nam. Lees meer in SK-NIEUWSBRIEF10